Menu Close

Recensies

Recensies van lezers: tot nu toe gemiddeld 4,6 sterren

>> Spannend, van het begin tot het eind
Het boek Refugium van Johan Bos leest als een trein. Je wordt direct in het verhaal gezogen. Als je niet oppast wordt het een late avond, want je wilt het uitlezen! Het boek laat als geen ander zien hoe de wereld er momenteel voorstaat wat betreft de natuur op deze planeet en de duistere ontwikkelingen in de wereld van de genetische manipulatie.

Na het lezen dacht ik dat dit verhaal ook een prachtige speelfilm zou kunnen worden om de mensen eens goed wakker te schudden over waarmee die grote genbedrijven allemaal bezig zijn. Ze spelen met bouwstenen van de natuur, waarvan ze denken verstand te hebben, maar ze weten absoluut niet waarmee ze bezig zijn.

Ik zou dit boek graag aanbevelen, en niet alleen aan mensen die zich voor dit thema interesseren, maar aan iedereen die een spannend boek wil lezen.
• Jeroen (5 sterren)

>> Ik moest aan Dan Brown denken
Na de start wilde ik meteen weten hoe het afliep. Zeer vlot geschreven. Ik moet qua wendingen en plot aan Dan Brown denken, maar dan over een heel ander onderwerp.
• Roland (via e-mail)

>> A Refugium should not be necessary
Zeer knap geschreven verhaal over hoe er met de natuur en het milieu wordt omgegaan. Goede balans tussen feiten en fantasie. Voor mij, die zich nooit echt met de natuur en het milieu heeft bezig gehouden, een eye-opener. Dit boek moet breed onder de aandacht worden gebracht.
• HenkBoa (5 sterren)

>> Als alle rede is vergaan, heiligt slechts het doel dan de middelen?
Johan Bos geeft met Refugium een indringend statement af, als briljante romanschrijver en als pleitbezorger voor de ontredderde staat van onze planeet en haar supportsystemen. Op slimme en verrassende wijze bouwt hij een relevante en actuele eko-crimi, met als fundament een ingenieus fantasy-verhaal dat leest als een trein en je na de laatste pagina nog dagen lang in een onheilspellende greep houdt. Prachtige natuurobservaties, springlevende karakters die intensief je hoofd gaan bevolken, spetterende internationale actie en bloedstollende twists, kortom een razendsnelle maaltijd om je dwangmatig bladerende vingers uiterst nerveus bij af te likken. Zorgvuldig word je als lezer meegezogen in een waarlijk filmisch epos, fantastisch fictief maar tegelijkertijd tergend plausibel. Afgezet tegen een bloedstollende achtergrond van politieke en ecologische realiteit legt Bos op spannende, vlijmscherpe en vooral ook humoristische wijze de vinger op de zere plek, daarbij gretig schrapend aan zowel sluimerend als ontwaakt moreel-ethisch bewustzijn. Hij schroomt dan ook niet om vooral man en paard te noemen, speciaal daar waar het gaat om inmiddels welbekende, destabiliserende machiavellistische (f)actoren in onze sociale en natuurlijke omgeving. De perverse symbiose tussen politiek, industrie, monetaire macht en het alles omvattende waanidee van wereldwijde beheersbaarheid wordt blootgelegd in al zijn desastreuze consequenties. Als antithese pareert Johan Bos deze doorgedraaide zelfwaan op grootse wijze met de ontzagwekkende oerkracht van de natuur, een onvoorspelbaar spel van krachten en invloeden dat ons zou moeten doen buigen, in respect, nederigheid en dienstbaarheid. Want ook al is onze Natuur een onvoorwaardelijk liefhebbende Moeder, ze is tegelijkertijd een heel strenge. 

Bos serveert de lezer een totaalmenu, in verschillende rijk geschakeerde gangen, verbazingwekkend qua ingrediënten, compositie en textuur. 

Refugium is een echte lekkernij, ademt diepe spanning en urgentie, is een page turner eerste klas, en drukt je, mede door een kraker van een ontknoping, op niet mis verstane wijze met je neus op een ontluisterende holistische realiteit. Wakker worden! Het gebeurt hier, en nu! No Time To Waste!
• Oscar (5 sterren)

>> Strik erom en boekenweekgeschenk 
Kleine update. Ondertussen redelijk verslaafd en met angst en beven zie ik station Utrecht alweer naderen. Op dit moment denk ik strik erom en boekenweekgeschenk.
• Jan (4 sterren, via e-mail)

>> Spannend en goed geschreven
• Nadja (via e-mail)

Een must
Door een keten van stemmingen ben ik heengegaan bij het lezen van Refugium. Het gevoel dat ik echt in ‘de juiste film’ zat, tot aan bijna het einde van het boek… De laatste stemming zit me nog steeds het meeste dwars, geen happy ending namelijk… 

Maar misschien is dit wel precies wat de schrijver beoogt met dit boek? Het weergeven van de kneiterharde werkelijkheid in de huidige wereld. Het blijven aansporen tot nog meer bewustzijn en vooral tot nog meer actie om jouw eigen bijdrage te leveren aan een betere wereld. Dit is in ieder geval wat het mij heeft gedaan.

De karakters, de details, de opbouw, op het verkeerde been gezet worden, de spanning, dit alles maakte dat ik het boek eigenlijk geen seconde wilde neerleggen. Schrijver Bos heeft een boodschap te brengen. Hopelijk zullen er nog vele boeken van zijn hand volgen.
• Dorien (5 sterren)

>> Levendige bewustwording! Echt een aanrader!
Veel zinnige informatie wordt in een hoog tempo doorgegeven. Je blijft geboeid doorlezen… Neem alle tijd voor dit bijzondere boek, stoppen met lezen gaat je niet lukken 🙂 Echt een aanrader voor alle Bourgondiërs en natuurliefhebbers, eigenlijk voor iedereen een must!
• Josta (5 sterren)

>> Meesterlijk
Ik lees Refugium en ik vind het meesterlijk! Gaat ook nog eens om datgene wat ons allemaal het meest bezig zou moeten houden…(Zit volgens mij ook een fantastische film in!
Peter van Reyen (via e-mail)

>> Een eye opener
Een boek wat je aan het denken zet, en toch makkelijk leest… Waarbij je wegdroomt bij de prachtige natuurbeelden die beschreven worden… Een boek met humor en veel ruimte voor eigen interpretatie. Zo’n boek waar je het gevoel hebt dat je in twee werelden tegelijk leeft, de werkelijkheid en het verhaal. Het bizarre feit is dat het verhaal helaas ook werkelijkheid is… 

Johan Bos snijdt een zeer belangrijk onderwerp aan; duistere en realistische ontwikkelingen die in de wereld gaande zijn… We hebben er allemaal mee te maken, maar wie is zich er daadwerkelijk van bewust? We raken steeds meer vervreemd als natuurlijk wezen en raken verstrengeld in een maatschappij die enkel gericht is op het machtiger en rijker worden van een selecte groep mensen. We werken er allemaal aan mee, hoe kun je ook anders… 

Is ons water nog wel veilig? En ons eten? Kunnen we de lucht veilig inademen? Hebben we nog privacy of worden we allemaal onbewust in de gaten gehouden en via sluwe technieken gemanipuleerd? 

In een ontzettend spannend en meeslepend verhaal wordt er dieper ingegaan op de wereld van genetische manipulatie. Een must voor iedereen die wakker wil zijn, wil weten wat er écht aan de hand is! 

Al kun je het niet direct veranderen, ‘leef zo puur, realistisch en bewust mogelijk’… Wat is logisch? Ga te rade bij je diepe oerverstand en doe niet mee aan deze verschrikkelijke mallemolen. Dat is een waardevolle boodschap die ik uit het boek heb gehaald. Een eye-opener…

Pluspunten:
Fantasierijk, goed plot, meeslepend verhaal, spannend
• MowDee (5 sterren)

>> Hoe het machtsspel op onze planeet wordt gespeeld
Refugium is een spannend fictioneel verhaal met een maatschappij kritische ondertoon. Een mix van ‘James Bond’ meets ‘An inconvenient truth / Zeitgeist’. De technische feiten lijken, voor zover ik kan zien, behoorlijk te kloppen met wat er speelt op het wereldtoneel. Er wordt zo een beladen sfeer gecreerd, alá ‘The Da Vinci Code’, waardoor ik steeds nieuwsgierig bleef naar wat de volgende wending zou zijn. Dat er iets goed mis lijkt te zijn met het systeem kan geen nieuws heten. Dit is wellicht een scherpe blik, tussen het smaakmakende verhaal door, op hoe het machtsspel op onze planeet wordt gespeeld. 

Vlot geschreven, boeiende karakters, actueel & spannend! 
4 sterren om de schrijver uit te dagen volgende keer nog dieper te graven en onze horizon verder te verbreden.

Pluspunten:
Goed plot, spannend, actueel
• ejvdm (4 sterren)

>> Een boek dat je je nog lang zult herinneren
Uitgelezen en genoten. Scherpe pen! Mooie spannende wendingen en een subliem slot waardoor de inhoud van het geschrevene en ongeschrevene nog lang na-ijlt.
• René (4 sterren)

>> Spannend, meeslepend, verwarrend met een bizar einde
Vakantietijd: de tijd op m’n verzameling boeken uit te lezen. Weg te dompelen in andere werelden en m’n horizon te verbreden en te verdiepen. Een van die boeken was Refugium van schrijver Johan Bos. Over macht van overheden en grote bedrijven. Over onze voedselbronnen, manipulatie, natuur en prachtige dierenwereld met steeds meer zeldzame soorten. Over het preserveren deze laatste in het Refugium. En dat preserveren gaat niet zonder slag of stoten. Je wordt als vanzelf deze Ark van Noach ingezogen. Voelt je al snel ‘onderdeel’ van het geheel. Spannend, meeslepend, verwarrend met een bizar einde. Ik raad aan het te lezen
• Monique (5 sterren)

>> Griezelig waarschijnlijk…
Als iemand mij als niet-lezer weet te grijpen, dan heeft ie een knap staaltje werk geleverd. Het verhaal heeft een behoorlijk hoog realiteitsgehalte. Op het griezelige af, als het waarheid zou zijn… Knap hoe Bos in dit frictieverhaal een belangrijke boodschap meegeeft. En het plot… Ik zeg er nu even niets over. Dat maakt het lezen nóg leuker!
• Marc-Jan Hollenberg (5 sterren)

>> Op naar de film
Refugium is een spannende pageturner met een mooie, ontnuchterende plot.
• Birdmannetje (4 sterren)

>> Een meeslepende thriller 
Een meeslepende thriller dat leest als een filmscript. Journalist Peter Willcox ontvangt van een wetenschapper een onthutsende boodschap. Willcox gaat op onderzoek uit. Staat deze boodschap op zich zelf of heeft het te maken met een nog groter complot? Parallel aan dit verhaal maak je kennis met Salvatore. Hij is de charismatische leider van een geheime organisatie die zich ten doel heeft gesteld om fauna en flora, wat er nog van over is, veilig te stellen. 

Lukt het journalist Willcox om het complot te ontcijferen? En lukt het Salvatore om zijn missie te volbrengen? Je leest het in dit spannende boek van Johan Bos. Aanrader!
• Willem (5 sterren)

>> Refugium
Waarom zou je als schrijver nog een op handen zijnde wereldramp bedenken als die zich in de echte werkelijkheid al aandient? We weten inmiddels allemaal wel dat het hele ecologische systeem op aarde aan een zijden draadje bungelt.

En waarom zou je nog een geniale tegenspeler voor je held bedenken, zoals The Joker bij Batman of Goldfinger bij James Bond, als de echte tegenspelers voor het milieu gewoon in het echt bestaan?

Als je een ‘ecologische thriller’ wilt schrijven hoef je nauwelijks je fantasie te gebruiken. Je kunt heel dichtbij de werkelijkheid blijven. En dat is precies wat schrijver Johan Bos doet in ’Refugium’. Het resultaat is een spannend boek, goed geschreven en nog zeer informatief ook. Het is een ‘must-read’ voor iedereen die het milieu een warm hart toedraagt en die wil weten waarom de politiek misschien niet in staat is om het tij op tijd te keren.
• Nol (5 sterren)

>> Spannend
Ik heb het met veel plezier gelezen. Ik vond het erg spannend en de boodschap bleef wel hangen.
P. Mol (via e-mail)

>> Complimenten
Ik heb in de Italiaanse warmte met veel plezier een aantal leesuren doorgebracht. Goed verhaal, verschillende verhaallijnen die samenkomen, spannend en toch ook nog wel een onverwachts einde. Een ook nog informatief, vanuit een heel duidelijk perspectief. Complimenten!
Hugo (via e-mail)

>> Spannend tot de laatste bladzijde
Johan Bos schreef een boek in een nieuw genre: een ecothriller. Terwijl de biodiversiteit op aarde aan alle kanten achteruit gaat is een even mysterieuze als meedogenloze “redder” van de wereld bezig om op een geheime plek een toevluchtsoord voor al het leven op te zetten. Een onderzoeksjournalist komt er beetje bij beetje achter wat er aan de hand is in een wereld van grootkapitaal en duistere internationale politiek.
Orchesella  (4 sterren)

Bovenstaande recensies kwamen via e-mail en/of staan op:
Bol.comBruna.nl & Ako.nl