Menu Close

Refugium

Want de Aarde is dood… 

Hoe geven we de aarde straks door aan de volgende generatie? Wie gaat in de toekomst aan alle onschuldige kinderen uitleggen dat de olifanten, neushoorns, leeuwen, tijgers, orang-oetans en walvissen zijn uitgestorven?

Ter geruststelling: zo ver als hierboven omschreven is het gelukkig nog niet

De verdwijning van soorten gaat elke dag sneller. Dat is zeker. Zelfs het VN-expert-panel voor biodiversiteit (IPBES) heeft daar duidelijke waarschuwingen over gegeven (maart 2016). Met name bestuivers als bijen en vlinders hebben zwaar te lijden, waardoor onze voedselvoorziening in gevaar komt. 

Het boek Refugium illustreert wat er dagelijks gebeurt, hoe grote bedrijven en corrupte politici al vele jaren proberen complete controle te krijgen over de mensheid en het systeem. Sommige bedrijven worden in het boek met naam en toenaam genoemd, zoals Monsanto. De overige personages en organisaties zijn fictief en dienen het verhaal.

Waarom een eko-thriller?
Feitelijk zijn er al genoeg rapporten over de toestand van de aarde, maar die worden door het grote publiek doorgaans niet gelezen of zijn te wetenschappelijk en daardoor ontoegankelijk. Via het verhaal in Refugium reist de essentie van die informatie veel gemakkelijker het bewustzijn in. En bewustzijn is het beste medicijn tegen de chronische koppijn die planeet Aarde van ons mensen heeft…

Het boek is met opzet compact geschreven, als een soort filmscript. De problematiek van natuur en milieu is buitengewoon ingewikkeld en ondoorgrondelijk. Wie smijt met feiten en statistieken ontvangt over het algemeen een zekere gelatenheid van het publiek. Het is gewoon te veel en te complex. De thrillervorm blijkt daarentegen uitstekend te kunnen werken als drager van de boodschap, en die dampt vanzelf op: als we zo doorgaan dan duurt het niet lang meer voordat een groot aantal wilde dieren uitsterft. En zelfs goed bedoelde pogingen om de biodiversiteit te redden kunnen verkeerd uitpakken. We moeten niet krampachtig in dierentuinen en mini-oases proberen te redden wat er te redden valt, we moeten biodiversiteit koesteren in zijn natuurlijke habitat. Vooral ook in ons eigen belang. Knutselen aan genen en prutsen met de natuur pakken uiteindelijk averechts uit, al is er tijdelijk veel geld mee te verdienen…

Verhaallijn en personages
Zoomen we in op het verhaal zelf dan ontmoeten we een mysterieuze wetenschapper die aan journalist Peter Willcox van de New York Times onthult dat er in het diepste geheim wordt gewerkt aan een Nieuwe Wereldorde. Genetische manipulatie speelt bij dit complot een belangrijke rol. Totale overheersing door een kleine elite komt voor het eerst serieus binnen handbereik. Gealarmeerd door dit nieuws en gesteund door zijn redactiechef gaat Willcox op onderzoek uit. Het lijkt de grootste journalistieke primeur ooit.

Ondertussen bouwt de getraumatiseerde, intelligente en schatrijke Salvatore Sanctiori op een onvindbare plek in een ondoordringbare jungle aan de Ark van Noach 2.0. Voor die ’reddingsoperatie’ vallen regelmatig slachtoffers. Zijn netwerk is wereldomspannend. Amsterdam speelt hierin ook een belangrijke rol. Als journalist Willcox op zekere dag deze Salvatore ontmoet grijpen veel puzzelstukken ineens in elkaar. Maar dan slaat het noodlot toe.

Vorm
Refugium is een realistische thriller, met een vleugje science fiction en een snufje filosofie. Soepel geschreven, spannend, intrigerend en onconventioneel. Een boek over orde, chaos, natuur, manipulatie, geldwolven, politiek en business as usual. Het is een geëngageerd boek. De thrillervorm als drager van een actuele boodschap over wat we aanrichten op aarde. Het gevoel van urgentie dringt zich op door de vlotte stijl en de tijdsvorm waarin het geschreven is.

Wat kunnen we samen doen?
Het belangrijkste is: deze boodschap verspreiden. Voor dat doel heb ik dit boek geschreven. Je kunt deze pagina delen of mijn boek aan iemand schenken die nog geen bewustzijn heeft over deze kwestie. Geef het aan politici die je kent en vraag hen het echt te lezen. Dat kan helpen bewustzijn te bouwen.

Je kunt mij ook sponsoren, dan blijf ik keihard doorgaan met aan de bel trekken. Donaties en sponsoring zorgen ervoor dat ik onafhankelijk kan opereren. Neem daarvoor contact op.

Tot slot
We mogen toekomstige generaties niet opzadelen met de gevolgen van ons huidige gedrag. Gelukkig is er nog tijd genoeg om de biodiversiteit op aarde te redden, maar we mogen ook niet langer wachten! Schud onze politici wakker, stem op de juiste partijen, organiseer bijeenkomsten. Steun organisaties en social media die duurzaam bezig zijn. Het moet. Onze toekomst en die van de kinderen staat op het spel…